Enkele interessante filmpjes...

Enkele slechte gewoontes die je NU moet stoppen

Perfectie bestaat niet: iedereen heeft wel een minpuntje dat hij of zij kan opbiechten. Een ontbijt overslaan, te weinig aan sport doen, roken, te veel alcohol drinken, weinig tijd schenken aan verse maaltijden en ga zo maar verder. We zondigen allemaal wel eens. Maar wees je wel bewust van de gevaren en gevolgen die deze met zich mee brengen. Ben je je ervan bewust, dan is het eens zo gemakkelijk hierin verandering in te brengen! Hieronder vind je alvast een overzicht van enkele slechte gewoontes.


Emotional eating

Eten om je beter te voelen is de slechtste reden om iets te gaan knabbelen of snoepen, want je goede humeur is van korte duur. Het werkt als een soort troost op het moment zelf, maar het is tegelijkertijd een broeihaard voor je angsten, twijfels en frustraties. En dan komt het gevaar op de proppen van de vicieuze cirkel: je gaat meer eten, je gewicht neemt toe, je voelt je hierdoor nog slechter wat maakt dat je nog meer gaat eten. Probeer daarom altijd te weten te komen waarom je precies iets wilt snoepen of eten. Probeer de reden te vinden en zoek er een oplossing ervoor, in plaats van je eruit te eten.

Doe iets anders op jezelf op te peppen: kijk een film, ga gezellig winkelen, ga sporten of trakteer jezelf op een wellness uitje (check de website van mijn vriend Diego hier voor goeie deals)! Wil je echt iets knabbelen? Eet dan een gezonde snack, zoals een handvol nootjes of een sappige appel.


Snacks en kant-en-klare maaltijden

Snacks en kant-en-klare maaltijden hebben als risico dat je maaltijden veel te licht zullen zijn. De vetten en suikers die ze bevatten zorgen voor een verzadigd gevoel, maar dit is maar van korte termijn. Neem daarom gezonde maaltijden (ontbijt, lunch en diner) en nuttig gezonde tussendoortjes! Een doosje vers geschelde wortelen met humus, een volkorenbiscuit, een rijstwafel of een zakje nootjes; de keuze is groot genoeg!


Matig het alcoholgebruik

Alcohol is een verslavende drank, wat maakt dat je er moeilijk aan kan weerstaan. Zeker tijdens een gezellig avondje uit met de vrienden kan het wel eens stevig mislopen. Een goede tip is om water te drinken tussen twee glazen alcohol door: het zal je drinklust doen afnemen, waardoor je mindersnel zal grijpen naar dat volgende glas alcohol!


Stop met roken

Roken is een van de grootste verslavingen wereldwijd (naar schatting zijn er 1 MILJARD rokers) en zou volgens cijfers van de WHO wereldwijd goed zijn voor maar liefst 6 miljoen doden per jaar. Niet alleen is de inname van de giftige stoffen schadelijk voor de gezondheid, ook de conditie kan hieronder lijden waardoor sporten moeilijker wordt.

Tegenwoordig zijn elektronische sigaretten aan een opmars bezig. De zogenaamde e-sigaretten bieden heel wat voordelen ten opzichte van een klassieke sigaret maar toch pas je ook best daar voor op: deze sigaretten bevatten meestal nog steeds nicotine, zij het wel in mindere mate.


Trop is trop

De grens tussen zin hebben in iets en daadwerkelijk honger of dorst hebben is zeer klein. Maar het is er wel! Het volle gevoel is er vaak, maar toch heb je de neiging dit te negeren. Waarom? Een tekort aan discipline en doorzettingsvermogen is hiervan de oorzaak. Probeer langzamer te eten en neem alles smaken en geuren op van je voeding. Je zal er bijgevolg langer tv man over doen om iets te benuttigen, zodat je hersenen de tijd krijgen om het volle gevoel waar te nemen. Je porties zullen als vanzelf weer hun normale grootte aannemen.


Het te weinig slapen

Slapen is belangrijk, en dat doe je best niet alleen in 't weekend. Slaap regelmatig, slaap genoeg - en zorg voor een goed bed en een goede matras. Meer info kan je hier vinden!


Eten voor de televisie

Eten voor de televisie mag dan wel leuk zijn, het heeft een groot gevolg: je eet meer dan goed voor je is. Je bent namelijk alleen maar gefocust op de film of serie voor je neus en helemaal niet op de inhoud van je bord. Zet daarom die televisie uit en eet gezellig aan tafel: het voorkomt dat je je overeet en het is bovendien veel gezelliger voor je gezin of ander gezelschap!